Image

Dieta bez glutenu

-jest dostępna w kalorycznościach 1000-2000
 
 Gluten w ostatnich czasach to bardzo częsty temat do rozmów i coraz więcej osób decyduje się na diety bezglutenowe. Jest to białko roślinne, które występuje naturalnie we wszelkich ziarnach zbóż. Ten rodzaj diety polega na wyeliminowaniu wszystkich produktów z glutenem, co za tym idzie, znacząca redukcja spożywanych węglowodanów.
 Zalecamy spożywanie diety bezglutenowej tylko osobom, które mają nietolerancję lub alergie na gluten, ponieważ wykluczenie niektórych produktów w diecie zdrowego człowieka, narazi go na stratę cennych źródeł węglowodanów, które odbywają istotną rolę w organizmie człowieka.
 Dieta bezglutenowa charakteryzuje się totalny wykluczeniem z jadłospisu wszystkich produktów pochodzących z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. W tej diecie jest wykluczone bardzo wiele źródeł węglowodanów, ale my komponujemy posiłki tak, aby wszystkie wartości odżywcze były w normie. Stawiamy też na smakowitość oraz zdrowotność, także każda osoba, która ma problemy z tolerancją glutenu – znajdzie tu dla siebie smaczne posiłki, które umożliwią normalne funkcjonowanie.