Dla mam

Jeśli zastanawiasz się jaka forma odżywiania niemowląt jest najlepsza, już nie musisz. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście to, co najbardziej naturalne – karmienie piersią. Kobiece mleko to bezcenne źródło wszelkich składników mineralnych i witamin (wyjątek - witaminę D i K należy podawać dziecku dodatkowo), ponadto, jest perfekcyjnie zbilansowane, jeśli chodzi o zawartość makroskładników.

Mleko matki idealnie zaspokaja indywidualne potrzeby niemowlęcia, dostarczając mu wszelkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Bardzo ważne jest, aby mama karmiąca dbała o właściwy sposób odżywiania, ponieważ ma to wpływ na produkcję dobrego jakościowo mleka.

Odpowiednia dieta, bogata we wszelkie składniki odżywcze pozwala zapewnić zdrowie i siłę nie tylko mamie, ale też i dziecku. Jeśli dostarczanych w diecie składników odżywczych jest za mało, organizm oddaje cały ich zapas maluchowi, co może odbić się na zdrowiu mamy. W zdrowej diecie priorytetem powinno być zapewnienie odpowiednich mikro- i makroskładników zarówno mamie, jak i dzidziusiowi.

Dieta karmiących mam powinna być zdrowa, racjonalna, zrównoważona i urozmaicona. Menu powinno się więc składać wyłącznie z pełnowartościowych posiłków. Częstym błędem jest unikanie przez mamy wielu produktów, co jest spowodowane obawą o wystąpienie uczulenia. Dania powinny się jednak składać z wielu różnorodnych składników, ponieważ tylko tak można dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Nie warto ryzykować doprowadzeniem do niedoborów w organizmie. Jeśli Twój jadłospis składa się głównie z ryżu, gotowanego mięsa i marchwi, najwyższa pora dorzucić do niego wiele innych wartościowych składników.

Jednym z największych mitów żywieniowych jest to, że mleko i inne produkty nabiałowe spożywane przez mamę mogą wywołać u dziecka uczulenie. Eliminacja konkretnych składników powinna nastąpić dopiero po wystąpieniu jakichkolwiek niepokojących objawów (np. wysypka, zielone stolce, wzdęcia) i kiedy istnieje podejrzenie, że są one wywołane przez konkretny składnik z naszego menu.

Wśród produktów, które powinny spożywać mamy karmiące można wymienić:

  • Produkty zawierające węglowodany złożone, które są trawione dłużej niż cukry proste, nie doprowadzają do gwałtownego „skoku” poziomu glukozy we krwi i zapewniają uczucie sytości na długo. Produkty te zazwyczaj są także cennym źródłem błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Przykład: pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, fasola, ziemniaki, musli.
  • Produkty bogate w białko i wapń – powinniśmy po nie sięgać co najmniej 2 razy w ciągu dnia, ponieważ są kluczowe dla prawidłowej budowy kości i zębów dziecka. Mama, która cierpi na niedobór wapnia, może borykać się z osteoporozą i odwapnieniem zębów. Przykład: mleko, jaja, twaróg, sery, orzechy.
  • Warzywa i owoce – czyli skarbnica witamin i minerałów, powinny pojawiać się one w każdym posiłku, np. w formie sałatki czy soku. Młode mamy bez obaw mogą sięgać po jabłka, banany i brzoskwinie. Na początku warto wyeliminować truskawki, cytrusy, gruszki i owoce pestkowe, takie jak śliwki i czereśnie. W ciągu pierwszych 3 miesięcy warto ograniczać także warzywa wzdymające, takie jak kapusta, bób, groch czy brukselka.
  • Chude mięso – warto po nie sięgać 1-2 razy dziennie, ponieważ jest dobrym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B. Najlepiej wybrać duszone lub pieczone mięso indyka i kurczaka i jeść je w towarzystwie surówek, ponieważ żelazo najlepiej się wchłania wraz z witaminą C.
  • Ryby morskie – najlepiej je zjadać 1-2 razy w tygodniu, ponieważ zawierają jod, który wspomaga pracę tarczycy oraz kwasy omega-3, które wspierają rozwój systemu nerwowego, szczególnie mózgu i zmysłu wzroku.
  • Zdrowe tłuszcze – wybierz te pochodzenia roślinnego, np. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy.
  • Niskozmineralizowana woda – minimalna ilość płynów w ciągu dnia to 2-3 l dziennie, częściowo wodę można zastąpić świeżymi sokami, herbatkami ziołowymi i owocowymi, kawą zbożową. Należy wykluczyć napoje gazowane oraz te zawierające kofeinę, mocną herbatę i kawę, a także alkohol.

Dieta powinna być tak skomponowana, aby codziennie dostarczać mamie i dziecku niezbędnych składników odżywczych. Warto planować menu tak, aby dieta była smaczna, ale także zdrowa i zbilansowana. Kluczem do zdrowia jest różnorodność spożywanych posiłków. Podczas karmienia piersią nie należy stosować restrykcyjnych diet odchudzających. Zapotrzebowanie kaloryczne mamy karmiącej wręcz wzrasta o około 500 kcal, czyli mniej więcej o jeden dodatkowy posiłek.