
Poniżej kilka pojęć któr wiekszośc z nas słyszala ale nie koniecznie dokładnie wiemy co oznaczają.Opracowane przez nas krótkie i zrozumiałe definicje pozwolą biegle władac fachową terminologią w zakresie dietetyki.
Słownik dietetyczny
Anabolizm mięśni – Wzrost rozmiarów naszej masy mięśniowej oraz siły
Anoreksja – Jest to jedno z zaburzeń odżywania, które charakteryzuje się wstrętem do jedzenia i prowadzi do drastycznego wychudzenia ciała
BF % (Body Fat) – Poziom tkanki tłuszczowej w ciele człowieka
Białko – Makroskładnik. Główne źródło budowania oraz utrzymywania masy mięśniowej. 1 gram białka to 4 kcal
Błonnik – Główną funkcją błonnika jest dawanie uczucia sytości. Dodatkowo skutecznie reguluję stężenie glukozy we krwi i pozytywnie wpływa na układ krążenia
BMI (Body Mass Index) – Współczynnik masy ciała
CPM (Całkowita Przemiana Materii) – Przemiana wartości energetycznych uwzględniając w to aktywność fizyczną
Cukry proste – Cukry proste składają się na fruktozę i glukozę. Podstawowe źródła węglowodanów
Cukry złożone – Cukry złożone składają się na laktozę, maltozę, sacharozę, skrobię, celulozę i glikogen. Większość z nich jest otrzymywana chemicznie
Gluten – Mieszanka białek roślinnych. Występuje w ziarnach zbóż i u osób na niego uczulonych, powoduje trzewną, a mianowicie celiakii
Kaloria – Energia, którą przyswaja człowiek poprzez pożywienie. Przyjęło się, że używamy jednostki wielokrotnej, czyli kilokalorii
Katabolizm mięśni – Brak glikogenu w mięśniach, co oznacza brak energii dla naszych mięśni poprzez niedostarczenie odpowiednich wartości odżywczych
Konserwanty – Środki chemiczne, które sztucznie wydłużają żywotność danego produktu
Makroelementy – Grupa pierwiastków, które stanowią mniej niż 0,01% suchej masy każdego organizmu. Należą do nich; wapń, chlor, magnez, fosfor, potas i sód
Mikroelementy – Grupa pierwiastków, które występują w bardzo małych ilościach w każdym organizmie, ale ich niedobór może powodować szereg zaburzeń fizjologicznych. Należą do nich; żelazo, cynk, miedź, mangan, molibden, jod, fluor, chrom, selen
Nietolerancja pokarmowa – Negatywne następstwa spożycia określonego produktu spożywczego. Najczęściej ludzie cierpią na nietolerancję laktozy
Otyłość – Stan, w którym tkanka tłuszczowa w ciele przekracza 20% ogólnej masy u mężczyzn i 25% u kobiet
PPM (Podstawowa Przemiana Materii) – Przemiana wartości energetycznych dla podstawowych czynności fizjologicznych oraz normalnej aktywności wiążącej się z normalnym funkcjonowaniem
Tłuszcze – Makroskładnik. Jest to mieszanka estrów glicerolu. Spełniają w ciele człowieka wiele ważnych funkcji i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. 1 gram tłuszczu to 9 kcal
Węglowodany – Makroskładnik. Główne źródło pozyskiwania energii z pożywienia. 1 gram węglowodanów to 4 kcal
Żywność nieprzetworzona – Żywność, która nie podlega żadnej modyfikacji i jest naturalna
Żywność przetworzona – Jest to żywność modyfikowana, która podlega obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe
Najpopularniejsze diety:
1000kcal | 1200kcal | 1500kcal | 2000kcal | 2500kcal | 3000kcal | WEGE | Bez Glutenu | Bez Laktozy | HASHIMOTO | Niski ŁG | INDYWIDUALNA